Kawa lavazza – niepowtarzalny smak i aromat

14 grudnia 2022 0 Comments

Wiele osób uważa, że symbolem doskonałej kawy włoskiej jest lavazza. Należy ona do najbardziej szanowanych kaw na świecie. Dowodzą tego statystyki sprzedażowe oraz jej obecność na półkach sklepowych. Bardzo dużą popularnością cieszy się też w kawiarniach i restauracjach w prawie 100 krajach na różnych kontynentach. Obliczono, że co roku smakosze tego napoju wypijają 20 milionów filiżanek tej niezwykle smacznej kawy.

Idealna kompozycja

Co sprawia, że lavazza jest kawą cieszącą się aż tak dużą popularnością? Podstawą jest unikalna receptura starannie skrywana od ponad wieku oraz wysoka jakość ziaren kawowca. Duże znaczenie ma też bogactwo kompozycji, z których powstaje pobudzające espresso oraz łagodne napoje mleczne. Trzeba przy tym dodać, że lavazza należy do idealnie dobranych mieszanek robusty oraz najlepszej jakości arabiki.

Najwyższa jakość

Owoce kawowca, z których powstaje lavazza są zbierane dopiero wtedy, gdy osiągną odpowiedni poziom dojrzałości, co można rozpoznać po zabarwieniu. Dzięki temu można uzyskuje się ziarna o wysokim poziomie smakowym. Po zebraniu produkt trafia do zakładów produkcyjnych i jest poddawany procesom zapewniającym najwyższą jakość. Podczas kolejnego etapu przygotowuje się materiał kawowy, za pomocą którego powstaną różne rodzaje lavazzy. Chodzi o produkty ziarniste, mielone, bezkofeinowe oraz wersje w kapsułkach.

Jakie są rodzaje lavazzy?

Do najpopularniejszych odmian lavazzy należą te, które powstają z ziaren arabiki i robusty. Arabika pochodzi z Ameryku Południowej i Centralnej, natomiast robusta z Afryki. Za pomocą mieszania tych kaw w odpowiednich proporcjach uzyskuje się produkt o intensywnym smaku. Nadaj się on idealnie jako baza kaw mlecznych lub napój pobudzający. Inną mieszanką, która cieszy się sporym powodzeniem, jest niezwykle aromatyczna średnio palona robusta i arabika w wersji creme. Posiada ona intensywny aromat i zdecydowany smak. Wykorzystuje się ją głównie do przygotowywania caffe latte oraz cappuccino. Do najłagodniejszych kaw zalicza się kawę z samej arabiki. Tak powstała lavazza ma słodki smak i delikatny kwiatowy aromat. Do jej produkcji wykorzystuje się najczęściej ziarna z brazylijskich plantacji.